Kela tiedottaa: Henkilökohtaisen tulkkilistan käyttö joustavammaksi

Tiedote. Julkaistu: 29.03.2019, 11:54 Kela
Vammaisten tulkkauspalvelun asiakas, jolla on henkilökohtainen tulkkilista, voi antaa Kelalle pysyvän luvan etsiä tulkkia myös listan ulkopuolelta. Kela ilmoittaa asiakkaalle, jos tulkki poistetaan asiakkaan listalta.

Tulkkilistan käyttö on ollut mahdollista vuoden 2018 alusta. Tähän mennessä henkilökohtainen tulkkilista on tehty 2 300 asiakkaalle eli kaksi kolmesta tulkkauspalvelua käyttävästä asiakkaasta on halunnut ottaa listan käyttöön. Tulkkilistan käytöstä on kerätty asiakkailta palautetta ja kokemuksia.

Tulkkilistan käyttöä uudistetaan asiakkaiden palautteen perusteella. Joulukuusta lähtien asiakas on voinut antaa Kelalle pysyvän luvan etsiä muita tulkkeja, jos kukaan tulkkilistan tulkeista ei ole vapaana. Aiemmin Kela on pyytänyt asiakkaalta lupaa jokaista tilausta kohden. Luvan voi ilmoittaa esimerkiksi oman alueen sähköpostiosoitteeseen.

Kela ilmoittaa asiakkaalle, jos tulkki on poistettu asiakkaan listalta. Tulkki voidaan poistaa listalta esimerkiksi tulkin omasta pyynnöstä tai jos tulkki ei enää tee tulkkaustyötä Kelalle. Näissä tilanteissa Kela tarkistaa aina asiakkaan listan toimivuuden ja ehdottaa tarvittavia muutoksia, esimerkiksi uuden tulkin lisäämistä listalle.

Tulkkilistan avulla asiakas voi vaikuttaa siihen, kuka tulkkaa

Kun vammaisten tulkkauspalvelun asiakas päättää ottaa käyttöön tulkkilistan, hän voi vaikuttaa siihen, kuka hänelle tulkkaa. Kela etsii asiakkaalle ensisijaisesti listalla olevia tulkkeja, joiden valintaan asiakas on voinut vaikuttaa ja joiden asiakas tietää olevan sopivia hänelle.

Tulkkilistalle kannattaa ehdottaa riittävästi tulkkeja. Näin voidaan varmistaa, että asiakas saa kaikkiin tulkkaustarpeisiinsa tutun tulkin omalta listalta. Tulkkilistan tulkit voivat esimerkiksi olla varattuina muille asiakkaille, lomalla tai vain osa-aikaisesti töissä.

Asiakas voi ehdottaa muutoksia tulkkilistalle. Jos asiakas toivoo tiettyä tulkkia esimerkiksi työelämän tilanteisiin tai arkipäivän asiointeihin, hän voi ehdottaa, että tulkki lisätään listalle. Kela tarkistaa, voidaanko tulkki lisätä listalle eli onko hänellä esimerkiksi tarvittava koulutus ja taidot asiakkaan tarpeisiin.

Tiesithän tämän tulkkilistasta?

  • Tulkkilista on ryhmä tulkkeja, joille kaikki asiakkaan tulkkaustilaukset pyritään välittämään.
  • Tulkkilistalla on vain asiakkaalle sopivia ja asiakkaan hyväksymiä tulkkeja.
  • Tulkkilistan avulla asiakas voi vaikuttaa tulkkauspalveluunsa.
  • Tulkkilistan käyttäminen on vapaaehtoista.

Lue lisää
Tulkkilistan käyttämisestä
Vammaisten tulkkauspalvelusta