Hämeen Sanomat 23.5.2021: 20-metriset paalut estävät vajoamisen

Sampolan etupihalle on jo juntattu 20-metriset paalut, joiden päälle valetaan teräsbetonista laatta. Korjausten jälkeen pihamaan ei pitäisi enää vajota. KUVA: Pekka Rautiainen / Häsa

Palvelukeskus Sampolan piha-alue on vajonnut vuosikaudet, koska se on rakennettu muinaisen järven päälle.

Kuurojen ja kuurosokeiden palvelukeskus Sampolan koko piha-alueen kattava remontti valmistuu lähiaikoina. Piha päätettiin korjata perusteellisesti, koska sen käyttö on ollut erittäin vaikeaa ja jopa vaarallista maan voimakkaan vajoamisen takia.

– Piha-alueet ovat painuneet hyvin voimakkaasti ja epätasaisesti rakennuksen olemassaolon aikana. Vajoama on ollut jopa yli metrin, Kuurojen Palvelusäätiön kiinteistöpäällikkö Sakari Heiskanen kertoo.

Epätasainen ja vajonnut piha on tehnyt esimerkiksi itsenäisen liikkumisen pyörätuolilla lähes mahdottomaksi. Remontissa myös alueen turvallisuutta ja toimivuutta parannetaan ohjaamalla huoltoliikenne erilleen asukkaiden ja työntekijöiden kulkureiteistä. Pihan kunnostaminen aloitettiin viime vuoden kesäkuussa ja suurin osa alueesta saatiin valmiiksi marraskuun lopulla.

– Jäljellä on ainoastaan etupiha, jossa on käytännössä pääsisäänkäynti ja siinä oleva taksi- ja jalankulkuliikenne.

Etupiha valmistunee juhannukseen mennessä.

Sampolan palvelukeskuksessa asuu noin 25 kuuroa ja kuurosokeaa. Monilla asukkaista on kuurouden lisäksi jokin kehitysvamma tai mielenterveyden ongelmia. Palvelukeskus rakennettiin nykyiselle paikalleen vuonna 2005.

Sampolan piha-alue on vajonnut yli kymmenen vuotta, koska sen paikalla on ollut vuosisatoja sitten järvi. Heiskanen kertoo, että Brahenkadun puolella maaperä on hiekkapohjainen, mutta puiston puolella maan alla on jopa viisi metriä turvetta.

– Käytännössä turve on sellainen materiaali, että kun sen päälle rakennetaan, se painuu.

Palvelukeskuksen johtaja Pekka Vihanto kertoo, että alun perin oli ajateltu, että alue vajoaa jonkin aikaa, mutta loppuu aikanaan. Näin ei kuitenkaan käynyt. Sen takia koko alue päätettiin korjata kerralla perusteellisesti.

Heiskanen vakuuttaa, että painuminen saadaan nyt kuriin.

– Kantavaan pohjaan on paalutettu 20 metriä pitkät paalut ja niiden päällä on teräsbetonista valettu kantava laatta. Se on jatkossa yhtä vakaa kuin talo, Heiskanen sanoo.

Remontin tarkoituksena on ollut turvallisuuden ja toiminnallisuuden lisäksi parantaa palvelukeskuksessa asuvien elämänlaatua. Vihannon mielestä tärkein uudistus on se, että pyörätuolilla liikkuvat pystyvät kulkemaan jatkossa itsenäisesti ilman avustajaa sisään ja ulos rakennuksesta.

Asukkaiden viihtyvyyttä parantaa myös tämän vuoden aikana takapihalle valmistuva oleskelutila, jonne tulee muun muassa ruokailupaikka ja suuri shakkialusta. Petankkikenttä on jo valmis.

Alueelle tehdään myös niin sanottu aistipuutarha, jossa kuurosokeilla on mahdollisuus haistella ja kosketella kasveja, kukkia ja yrttejä. Tästäkin tehdään esteetön, joten myös pyörätuolilla liikkuvat voivat istuttaa ja kasvattaa kasveja. HÄSA 23.5.2021, Hannu Toivonen

Hämeen Sanomat 23.5.2021: 20-metriset paalut estävät vajoamisen