Vaikuttavaa terveysneuvontaa Palvelukeskus Sampolassa

Palvelukeskus Sampolassa oltiin syksyllä 2021 huolissaan keskivartalolihavuuteen liittyvien perussairauksien lisääntymisestä alle nelikymppisten miesten keskuudessa. Yhteistyössä sairaanhoitajien ja ohjaajien kanssa aloitettiin yhteinen kampanja hyvinvoinnin edistämiseksi. Sairaanhoitajat aloittivat viikoittaiset vastaanottokäynnit, joissa keskityttiin terveellisiin elämäntapoihin säännöllisin keskusteluin. Vastaanottokäynteihin liitettiin painon sekä vyötärönympäryksen mittaukset.

Palvelutalon puolella ohjaajat keskustelivat terveysasioista asiakkaiden kanssa ja tukivat terveellisen ruokavalion toteutumista kauppakäyntien yhteydessä. Vanhojen totuttujen ruokatavaroiden tilalle etsittiin terveellisempiä vaihtoehtoja tutkimalla tuoteselosteita yhdessä. Osa ohjaajista keskittyi tukemaan asiakkaiden liikunnan lisäämistä. Tiistaisin on käyty yhdessä pelaamassa sulkapalloa, asiakkaita on kannustettu lisäämään hyötyliikuntaa, on laadittu yksilöllisiä kuntosaliohjelmia ja tehty yhteisiä liikuntahetkiä ulkona ja sisällä.

Kampanja on tuottanut tuloksia yli odotusten. Vaaka näyttää mukana olleiden miesten painon pudonneen keskimäärin noin 10 kiloa, vyötäröt ovat kaventuneet ja verenpaineet laskeneet tavoiterajojen sisäpuolelle. Kiinnostus omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen on lisääntynyt. Vahvat näytöt tuloksista ovat aktivoineet mukaan lisää uusia omasta hyvinvoinnista kiinnostuneita asiakkaita. Kampanjan toteutuminen kertoo työntekijöiden sitoutumisesta yhteiseen tavoitteeseen ja yhteen hiileen puhaltamisesta. Sairaanhoitajat ja palvelutalon kaikki ohjaajat ovat olleet arvokas osa tätä kokonaisuutta. Hienoa työtä!