Juniori-ohjelman perhe muutti Norjan Huippuvuorille

Perheen lapsi, Pyry kertoo tunnelmistaan Helsingin Sanomissa julkaistussa jutussa. Pyry on tiettävästi saarten ainoa viittomakielinen kuuro.
Pyry kertoo, miltä tuntuu asua kaukaisella saarella, jossa aurinko ei nouse lainkaan kolmeen ja puoleen kuukauteen.
Seuraavan kerran Huippuvuorilla nähdään valoa helmikuun puolessa välissä.
Suomessa taasen kaamosaika päättyy tänään 17.1.2023 kun Suomen pohjoisimmassa paikassa Utsjoella aurinko näyttäytyy jälleen.
Erikoista on, että saarilla asuu vain noin 2 500 ihmistä, mutta 3 000 jääkarhua.
Hei!
Nimeni on Pyry, olen 10 vuotta, ja asun Longyearbyenissä, Huippuvuorilla.
Huippuvuorten saariryhmä on osa Norjaa, ja Longyearbyen on saariryhmän suurin kylä. Sen sijainti on yli 78 astetta pohjoista leveyttä. Väkiluku on noin 2 500.
Mielestäni suurin ero Longyearbyenin ja Suomen koululaisen arjessa on, että täällä pitää olla omat kouluruoat mukana. Toinen ero on, että täällä on sekä palo- että jääkarhuharjoituksia. Paloharjoituksessa marssitaan ulos, ja jääkarhuharjoituksissa kipitetään sisään.
Itse olen nähnyt kolme jääkarhua, joista yhden näin risteilyllä ja kaksi kylän edessä olevan vuonon toisella puolella. Aina kun lähdetään kylän ulkopuolelle, niin pyssy pitää olla mukana jääkarhuvaaran takia.
Mielenkiintoista on se, että täällä on koulu-uintia joka toinen viikko, ja uimahallissa on sauna, mutta sinne ei saa mennä?!
Täällä aurinko ei nouse neljän kuukauden ajan talvella. Silloin bussi ajaa kaikki alakoululaiset kouluun ja takaisin jääkarhuvaaran takia. Pimeänä aikana voi nähdä revontulia.
Kun aurinko sitten taas nousee, siitä ollaan innoissaan. Silloin pidetään piirustuskilpailu, jonka voittaja saa piirustuksensa kaikkiin juhlapaitoihin ja pinsseihin.
Kesäsyysaikaan täällä on hyvät kalastuskaudet. Vuonosta ja merestä voi saada turskaa, koljaa ja jopa ruijanpaltaita. Ne voivat kasvaa yli kolmimetrisiksi ja kolmesataakiloiseksi!
Täällä voi nähdä kaikenlaisia eläimiä. Omat suosikkini ovat huippuvuortenporo, joka on paljon lihavampi kuin tavallinen poro, ja mursu, joka on vielä lihavampi, sekä jääkarhu, joka voi kuolla lämpöhalvaukseen, jos se juoksee. Lisäksi äskettäin reksi houkutteli maksamakkaralla napaketun koulun pihalle.
Keväällä voi ajaa moottorikelkalla, ja perheeni ajelee kohtuullisen paljon. Koirillakin voi ajella, mutta sitä olen tehnyt vain kaksi kertaa.
En oikein pitänyt tänne muuttamisesta. Onhan täälläkin puolensa, mutta uusi alku, kylmyys ja pimeys siirtävät saldoni miinuksen puolelle.
Terveisin Pyry
Julkaistu Helsingin Sanomien Lasten uutisissa 11.1.2023
Kuvalähteet: Wikipedia ja Colourbox.com